بهای نفت ایران زیر 40 دلار

ساخت وبلاگ
جهان صنعت: قیمت نفت‌خام سبک ایران در هفته منتهی به 5 آگوست با یک دلار و ۴١ سنت کاهش به ٣٩ دلار و ۴١ سنت برای هر بشکه رسید. میانگین قیمت نفت‌خام سبک ایران امسال تاکنون ٣٧ دلار و ۶٠ سنت برای هر بشکه بوده است.

قیمت نفت‌خام سنگین ایران با یک دلار و ١۶ سنت کاهش به ٣٧ دلار و ٩۴ سنت برای هر بشکه رسید. میانگین قیمت نفت سنگین ایران امسال تاکنون ٣۵ دلار و ٢٣ سنت برای هر بشکه بوده است.

قیمت سبد نفتی اوپک نیز در هفته مورد بررسی، به ٣٩ دلار و ١٠ سنت برای هر بشکه رسید که نسبت به هفته پیش از آن، یک دلار و ١۴ سنت کاهش نشان می‌دهد.

به گزارش مدیریت کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، هر بشکه نفت‌خام دبلیوتی‌ای آمریکا در هفته منتهی به 5 آگوست با یک دلار و ١٧ سنت کاهش، ۴٠ دلار و ٨٣ سنت برای هر بشکه معامله شد.

قیمت نفت‌خام شاخص برنت دریای شمال با یک دلار و ٧٨ سنت کاهش به ۴٠ دلار و ٨۴ سنت برای هر بشکه رسید که بیشترین کاهش را در میان نفت‌خام‌های شاخص به خود اختصاص داد.

همچنین قیمت‌های نفت‌خام شاخص دوبی و عمان به ترتیب با ۴٩ و ٩٠ سنت کاهش به ٣٩ دلار و ۶٧ و ۴٠ دلار و ۴٠ سنت برای هر بشکه رسید که کمترین کاهش را در میان نفت‌خام‌های شاخص داشته‌اند.

سطح ذخیره‌سازی نفت‌خام در آمریکا با یک میلیون و ۴١٠ هزار بشکه افزایش در هفته منتهی به ٢٩ ژوئیه به ۵٢٢ میلیون و ۵۵٠ هزار بشکه رسید این در حالی است که بازار نفت در دریای شمال نیز با عرضه مازاد نفت‌خام روبه‌رو است به‌طوری که در حال حاضر حدود ٩ میلیون بشکه نفت‌خام در این منطقه در نفتکش‌ها ذخیره شده‌اند. کارشناسان دلیل اصلی این افزایش را کم شدن حجم صادرات نفت‌خام از دریای شمال به بازار آسیا می‌دانند.

افزایش رقابت ایران و عربستان

در همین حال با وجود اینکه کاهش هفته‌های اخیر قیمت نفت به محدوده 30 دلاری موجب نگرانی شدید کشورهای نفتی شده و تثبیت نفت در محدوده فعلی یا تداوم نزول قیمتی نفت اقتصاد این کشورها را تحت تاثیر قرار می‌دهد اما همچنان اقدام برخی تولیدکنندگان بزرگ به وضوح در جهت کاهش قیمت نفت عمل می‌کند.

بر همین اساس بلومبرگ در گزارشی آورده است هفته گذشته چشم‌انداز نزولی قیمت نفت سبب اظهارنظرهای سراسیمه اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شد و همچنین دراین راستا محمد السادا، رییس اوپک دوشنبه گذشته برنامه برگزاری یک نشست غیررسمی را در الجزایر در ماه سپتامبر 2016 (شهریور-مهر) برای بحث و بررسی درباره تثبیت بازار نفت اعلام کرد.

نیکلاس مادورو، رییس‌جمهور ونزوئلا سه‌شنبه گذشته گفت با پادشاه عربستان سعودی درباره بالا بردن قیمت نفت صحبت کرده است.

در حالی که اوپک برای بحث و بررسی راه‌های تثبیت قیمت نفت اعلام برگزاری نشست غیررسمی کرده است، عربستان سعودی و ایران نشان می‌دهند در رقابت‌شان بر سر سهم بازار کوتاه نمی‌آیند.

براساس گزارش ماه آگوست دبیرخانه اوپک، عربستان سعودی، بزرگ‌ترین صادرکننده نفت‌خام در جهان در ماه ژوئیه 2016 (تیر- مرداد) با تولید 10 میلیون و 670 هزار بشکه نفت در روز، رکورد تولید را زده است.

«در ایران نیز بنا به اعلام بیژن زنگنه، وزیر نفت، تولید نفت به سه میلیون و 850 هزار بشکه در روز افزایش یافته که بیشترین تولید ایران از سال 2008 است.»

آبیشک دشپانده، تحلیلگر بانک فرانسوی ناتیکسیز در لندن در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت: این نکته تنها یک علامت به بازارها می‌دهد و آن اینکه حضور عربستان سعودی در نشست اضطراری اوپک در الجزایر برای کاهش سطح تولید نیست به ویژه در شرایطی که ایران نفت بیشتری به بازار عرضه می‌کند.

وی افزود: در نشست ماه سپتامبر (شهریور-مهر) اوپک شک دارم تمایلی برای یک توافق واقعی وجود داشته باشد.

بازار نیازمند مدیریت عرضه و محدودیت تولید

از طرفی نماینده سابق ایران در اوپک راه ایجاد ثبات در بازار نفت را وجود اتحاد بین اعضای اوپک و غیراوپک دانست و بر لزوم ایفای نقش رهبری ایران در این موضوع تاکید کرد.

محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در خصوص کاهش قیمت نفت در بازار اظهار کرد: آمارها نشان می‌دهد که برخی کشورهای اوپک در حال افزایش مقدار تولید خود هستند، اخیرا عربستان، نیجریه و لیبی این مقدار را افزایش داده‌اند و در مقابل بازار تقاضا هم چشم‌انداز مثبتی ندارد.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه برای خارج کردن میزان مازاد عرضه از بازار باید تولید کشورها کاهش یابد، تصریح کرد: فضای بازار عرضه درحال بهبود یافتن بود که به‌خاطر عدم همکاری اوپک و غیر اوپک این مهم تحقق نیافت. تا زمانی که مدیریت عرضه و محدودیت تولید در بازار توسط کشورهای مهم صادرکننده اجرا نشود قیمت‌ها افزایش پیدا نمی‌کند.

خطیبی در ادامه افزود: در حال حاضر ما شاهد کاهش شدید درآمد کشورهای عضو اوپک و غیراوپک هستیم و درآمد آنها با وجود افزایش صادرات تا یک‌سوم کاهش یافته است. این موضوع تنها به نفع کشورهای واردکننده است. سکوت کشورهای طرفدار قیمت، سیاست‌های عرضه عربستان و پیروانش و عدم مدیریت بازار توسط اوپک هم به این موضوع دامن زده است.

نماینده سابق ایران در اوپک با اشاره به نقش رهبری ایران در ایجاد ثبات در بازار نفت به ایسنا گفت: ایران جزو کشورهای تاثیرگذار در اوپک است ولی درحال حاضر مانند گذشته فعال نیست و دیگر جریان طرفدار قیمت که با انسجام و وحدت خود باعث تنظیم بازار نفت می‌شدند را رهبری نمی‌کند و درحال حاضر بر طبل بازار می‌کوبد. در ضمن کشوری مانند ونزوئلا حتی با وجود فعالیت‌ها و تلاش‌های زیادش نمی‌تواند این نقش رهبری را ایفا کند و بر قیمت و عرضه بازار تاثیر بگذارد.

وی در ادامه افزود: هیچ‌کس برای ما تلاش نمی‌کند و باید خودمان تلاش کنیم و باید منافعمان را به حداکثر برسانیم. ولی در حال حاضر ایران تسلیم شده و باوجود رفع تحریم‌ها و فروش بیشتر درآمد خوبی با وجود این قیمت‌ها نخواهیم داشت و در حال حاضر درآمدهای ما تا 40 درصد کاهش یافته است.

خطیبی درباره وضعیت بازار در دو ماه آینده گفت: عوامل مختلفی در بازار وجود دارد، یکسری عوامل غیرقابل پیش‌بینی هستند مانند عوامل ژئوپلیتیک ولی در حال حاضر با توجه به اینکه به فصل سرد وارد می‌شویم و بازار تقاضای فصلی بهبود می‌یابد، بازار به شرطی که عرضه‌های بدون برنامه صورت نگیرد بهبود می‌یابد.

وحدت اوپک بعید است

نماینده پیشین ایران در اوپک درباره نشست آینده سران اوپک اظهار کرد: در نشست‌های اخیر اوپک تصمیمی گرفته نمی‌شود و تنها بیانیه‌های تکراری داده می‌شود. در جلسات اخیر اوپک علنا بیان می‌کند که برنامه کوتاه‌مدت ندارد و برنامه‌های بلندمدت که زمان آن هم مشخص نیست می‌خواهد، اجرا کند.

این در حالی است که در گذشته اوپک برنامه‌های کوتاه‌مدت شش ماهه ارائه می‌داد و سقف و محدودیت عرضه برای بازار تعیین می‌کرد ولی در حال حاضر با توجه به بیانیه‌ها برنامه کوتاه‌مدتی ندارد و تصمیم خاصی گرفته نشده است پس پیش‌بینی می‌شود جلسه بعدی هم به همین صورت ادامه یابد.

وی افزود: درحال حاضر اوپک هیچ سهمیه و محدودیتی برای عرضه بازار تعیین نمی‌کند و اگر این کار توسط آنها صورت نگیرد نباید انتظار بهبود شرایط بازار را داشته باشیم. کشورهایی مثل عربستان و همراهانش می‌گویند بازار خودش باید تنظیم شود، پس اگر این‌طور است نیازی به اوپک نیست.

خطیبی در مورد احتمال همکاری روسیه با اوپک تصریح کرد: زمانی که روسیه به‌عنوان یک غیراوپک مشاهده کند که در اوپک وحدتی وجود ندارد طبیعتا وارد مذاکره و همکاری با آن نمی‌شود. البته اگر اوپک به وحدت نظری برسد توانایی این را دارد که از غیراوپکی‌ها هم دعوت کند تا برای ثبات بازار کمک کنند. بنابراین تا اوپک به سیاست جامعی نرسد، نمی‌تواند توقع همکاری غیراوپکی‌ها از جمله روسیه را داشته باشد.

نماینده سابق ایران در اوپک در پایان تاکید کرد: باید سعی کنیم با دیپلماسی فعال‌تری با اعضای اوپک و غیراوپک به بهبود بازار کمک کنیم. زمانی که این جریان قدرتمند وارد بازار شود، کشورهایی مانند عربستان هم مجبور می‌شوند خود را با بازار وفق دهند.

ثبات بازار نفت ادامه خواهد داشت

از سوی دیگر آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) معتقد است که ثبات ایجاد شده در بازار جهانی نفت ادامه‌دار خواهد بود.آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد: بازار نفت در نیمه دوم سال‌جاری میلادی به ثبات بیشتری خواهد رسید اما به توجه به افت جهانی رشد تقاضا و افزایش تولید کشورهای غیراوپکی، این ثبات با سرعت کندتری حاصل خواهد شد.

این اداره در گزارش ماهانه خود کاهش چشمگیر سطح ذخیره‌سازی را برای چند ماه آینده پیش‌بینی کرد که به کاهش مازاد عرضه این سوخت کمک می‌کند. حالت عرضه مازاد از سال ٢٠١۴ به دلیل افزایش تولید کشورهای اوپکی و غیراوپکی آغاز شد.

مساله اشباع بازار سبب شد قیمت نفت از ١١۵ دلار در ژوئن ٢٠١۴ به ٢٧ دلار در ماه ژانویه سال‌جاری میلادی برسد. در این فاصله قیمت این سوخت به ۵٠ دلار نیز رسید اما دوباره در ماه ژوئیه به ۴٠ دلار کاهش یافت.

آژانس بین‌المللی انرژی مستقر در پاریس اعلام کرد: افت قیمت نفت سبب تشدید عرضه مازاد شد، اگرچه باقیمانده سطح ذخیره‌سازی‌ها نشان می‌دهد که در نیمه دوم سال‌جاری میلادی اثری از عرضه مازاد نفت نخواهد بود؛ علاوه بر این، میزان ذخیره‌سازی‌ها در سه ماهه سوم سال‌جاری کاهش چشمگیری خواهد یافت.

این اداره اظهار کرد: افت سطح ذخیره‌سازی‌ها سبب افزایش اشتهای پالایشگاه‌ها برای نفت‌خام و احیای توازن پایدار در بازار خواهد شد.

طبق پیش‌بینی‌های این آژانس میزان فرآوری روزانه پالایشگاه‌های جهان در سه ماهه سوم سال‌جاری میلادی با دو میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه افزایش به ٨٠ میلیون و ۶٠٠ هزار بشکه می‌رسد اما این میزان بیشتر از سطح تقاضای پیش‌بینی‌شده است و سبب افت کیفیت برخی از فرآورده‌های پالایش‌شده‌ای می‌شود که از اواسط سال ٢٠١۵ تولید و ذخیره‌سازی شده است.

با توجه به اینکه سطح ذخیره‌سازی در کشورهایی که دارای اقتصاد پیشرفته هستند در ماه ژوئن به بالاترین حد، یعنی سه میلیارد و ٩٣ میلیون بشکه رسید، احیای توازن در بازار کند خواهد بود.

علاوه بر این آژانس بین‌المللی انرژی انتظار دارد که رشد روزانه تقاضا در جهان از یک میلیون و ۴٠٠ هزار بشکه در سال ٢٠١۶ به یک میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه در سال آینده برسد.

افت قیمت نفت، تولیدکنندگان پرهزینه مانند آمریکا را مجبور کرد تا از میزان هزینه‌ها و فعالیت‌های حفاری خود بکاهند و این منجر به افت ٩٠٠ هزار بشکه‌ای تولید روزانه کشورهای غیراوپکی شد. اما طبق پیش‌بینی‌های این سازمان، تولید روزانه سال آینده کشورهای غیراوپکی ٣٠٠ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.

یکی از دلایل افزایش این پیش‌بینی، آغاز فعالیت حوزه نفتی کاشاگان در قزاقستان است.به دلیل کاهش رشد تقاضا و افزایش تولید نفت کشورهای غیر اوپکی، آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی‌های خود را برای تقاضای روزانه نفت کشورهای اوپکی برای سال ٢٠١٧ با ٢٠٠ هزار بشکه کاهش به ٣٣ میلیون و ۵٠٠ هزار بشکه رسانید.

این رقم نزدیک به ٣٣ میلیون و ٣٩٠ هزار بشکه تولید روزانه اوپک در ماه ژوئیه است که در آن دوره تولید کشورهای عربستان، کویت و امارات به بالاترین سطح خود رسید و سبب شد مجموع سطح تولید کشورهای اوپکی به بالاترین میزان خود در هشت سال گذشته برسد.این آژانس خبر داد که عراق و ایران با ۵٠٠ هزار و ۵۶٠ هزار بشکه افزایش در تولید، بیشترین رشد تولید روزانه را به خود اختصاص دادند.

[نمایش لینک، فقط برای اعضای سایت امکان پذیر است. ] | [نمایش لینک، فقط برای اعضای سایت امکان پذیر است. ]

نبض فردا...
ما را در سایت نبض فردا دنبال می کنید

برچسب : بهای نفت ایران,بهای نفت ایران امروز,بهاي نفت ايران,بهای نفت خام ایران,بهای نفت در ایران,بهای تمام شده نفت ایران, نویسنده : محمد رضا جوادیان nabz بازدید : 337 تاريخ : دوشنبه 25 مرداد 1395 ساعت: 19:25